WORKSHOP KOMBUCHA MAKEN

 

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde thee die al eeuwenlang wordt gedronken vanwege zijn verfrissende smaak en grote gezondheidsvoordelen.

Het wordt gemaakt door een symbiotische cultuur van bacteriën en gist  (dit heet een SCOBY) toe te voegen aan gezoete thee en het vervolgens te laten fermenteren.

Tijdens het fermentatieproces ontstaan er probiotica, antioxidanten en enzymen die verschillende voordelen voor de gezondheid hebben,

waaronder een verbeterde spijsvertering, versterkt immuunsysteem en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Ontdek hoe je zelf kombucha kan brouwen

Je  weet wat de gezondheidsvoordelen van kombucha zijn en je wil graag zelf kombucha maken maar hoe pak je dit aan?

Dan ben je bij Mik op PUUR aan het juiste adres.

Ik leer je hoe je met een minimale moeite een eindeloze voorraad kombucha kunt creëren. 

Wat je hiervoor nodig hebt en hoe je er heerlijke smaken aan kunt geven.

 

Wat krijg je tijdens de kombucha workshop?

* een levende SCOBY, waarmee je onbeperkt thuis kombucha kan brouwen

* een glazen voorraadpot (2 liter) met je eigen basis kombucha, klaar om thuis verder te fermenteren

* persoonlijke begeleiding van mij, ik brouw al jaren kombucha in onze keuken

* ruimte, tijd en aandacht voor jouw vragen
* éénmalige kortingscode van 15% op alle losse thee (geldig t/m 30 november 2025)

 

Praktische info

De workshop duurt ongeveer twee uur en vindt plaats bij mij thuis.

Adres: Sommelsdijkse Haven 12 te Sommelsdijk.

In de workshop is plaats voor maximaal 6 personen.

Neem een notitieboekje, pen en leergierigheid mee.

 

Hoe Aan Te Melden?

Wil je deelnemen aan onze workshop kombucha maken?

Meld je dan nu aan via onderstaande link. 

 

Wat zal je genieten van de prikkelende, heerlijke smaak van je eigen gebrouwen kombucha!

Met dit startersset heb je, na het volgen van onze workshop, alles wat je nodig hebt om kombucha te maken. 


Inhoud: 

  • Flesvormige pot 1 liter
  • Zeef en trechterset (3-delig) 
  • Biologische kristalsuiker (100 gram)
  • Zwarte thee 
  • Groene thee

 

Ingrediënten voor 2 liter Kombucha

- SCOBY van 40-60 gram

- 100- 250 ml startervloeistof

- 100 gram biologische (riet) suiker 

- 4 gram zwarte thee

- 4 gram groene thee

- 750 ml gefilterd water

 

Stappenplan Kombucha maken

  • Zet twee potten thee (elk 500 ml)
    1 pot met 4 gram zwarte thee + 50 gram biologische rietsuiker laten oplossen in kokend water
    1 pot met 4 gram groene thee + 50 gram biologische rietsuiker laten oplossen in kokend water
  • Giet 750 ml gefilterd water in een schone weckpot van 2 liter
  • Als de thee afgekoeld is, giet je deze op het gefilterd water in de 2 liter weckpot
  • SCOBY + startersvloeistof toevoegen (temperatuur van de thee moet onder de 40 graden zijn)
  • Weckpot afdekken met een servet + elastiekje (niet afsluiten)
  • Bewaren op kamertemperatuur (niet in de zon of op de tocht)

Na 10 dagen met een rietje proeven, voorzichtig langs de ‘baby-SCOBY’

Wanneer het nog zoet smaakt, laat het nog een paar dagen langer fermenteren;

Wanneer het zoetzuur smaakt en licht bruisend is, is de kombucha klaar voor gebruik!

  • Haal de SCOBY en/of baby-SCOBY eruit met 150 ml startersvloeistof om een volgende fermentatie mee op te kunnen starten (bewaren in een glazen pot)
  • Giet de overige kombucha in een afsluitbare fles of pot. Je kunt bijvoorbeeld vers fruit of een theesoort naar keuze toevoegen.

 

Het eindresultaat bewaar je in de koelkast!

 

Bijzonderheden:

  • Het maakt niet uit waar de SCOBY zich begeeft op de bodem, halverwege of aan het oppervlak;
  • Bruine sliertjes of het bezinksel op de bodem zijn de wilde gisten, dus heel gezond, ze produceren vitamine B;
  • Hoe langer je het laat fermenteren, hoe zuurder het wordt;
  • Ben je het brouwsel vergeten en is het veel te zuur geworden dan kan je er azijn van maken;
  • Bewaar je de SCOBY in de koelkast, dan stopt het fermentatie proces;
  • Zet het brouwsel niet naast een plant of in een dichte kast vanwege kans op schimmel.